Het zag er vorig jaar anders uit voor de Chinese elektrische autobouwer Nio. Ooit op het punt om failliet te gaan, zijn er nu plannen om fors uit te breiden naar Europa en zelfs verder. Nio noteert op de Amerikaanse beurs en is de grootste rivaal van autobouwer Tesla. Het aandeel noteert 240 procent hoger sinds begin dit jaar en lijkt niet snel momentum te gaan verliezen.

De rit voor de elektrische autobouwer Nio is bijzonder hobbelig en hevig. Het bedrijf stond eind vorig jaar op het punt de handdoek in de ring te gooien wegens financiële problemen. Verschillende directeurs verlieten het schip en het aandeel kelderde met meer dan 80 procent.

Een reddingboei van 1 miljard dollar in maart maakte daar direct een einde aan. Nio wist in juni 3.740 voertuigen te produceren, daarmee kwam de teller op meer dan 10.000 voertuigen in het tweede kwartaal. Het aandeel noteert ondertussen 240 procent hoger dit jaar.

Europa

William Li, oprichter en voorzitter van Nio, ziet het groots en benadrukte dat er plannen zijn om ook buiten China auto’s te willen produceren. In 2023 – 2024 wil hij de internationale markt betreden met als eerste basis in Europa om de concurrentie met Tesla te verscherpen.

We hope in the second half of next year we can begin making some preliminary attempts in some countries that are more welcome to electric vehicles.

Daarvoor moeten ze echter een paar tandjes bijsteken. Het Amerikaanse Tesla produceerde in het tweede kwartaal 80.000 voertuigen meer. Hun aandeel noteert 378 procent hoger dit jaar en ging donderdag zelfs door de 2.000 dollargrens. Ook Elon Musk heeft zijn oog laten vallen op Europa nadat Tesla zijn bedrijfsactiviteiten al heeft uitgebreid naar China.

Bronnen: CNBC

Foto: NIO NextEV

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger