Volkswagen

De Duitse autofabrikant Volkswagen verliest vandaag €16 miljard beurswaarde nadat het heeft moeten toegeven dat het fraudeerde in de Verenigde Staten. Volkswagen riskeert een boete van $18 miljard. Volkswagen is de 2e grootste autoproducent ter wereld. Volkswagen installeerde software in zijn auto’s voor de Amerikaanse markt die er voor zorgen dat de uitstootgegevens voor schadelijke stoffen werden vervalst bij controles. In realiteit lagen de uitstootwaarde fors hoger en voldoen de auto’s niet aan de ‘Clain Air Act’ normen.

Aandeel Volkswagen: ellende of opportuniteit

Volkswagen staakt nu de verkoop van de desbetreffende wagens, riskeert een boete en loopt enorm veel imagoschade op. Het aandeel van Volkswagen maakt een forse duik op de beurs. Na de middag noteert de autofabrikant uit Wolfsburg meer dan 20% lager waardoor het €16 miljard in beurswaarde ziet verdwijnen. Het jaarverlies loopt op tot meer dan 30%. CEO Martin Winterkorn zei afgelopen zondag dat:

Volkswagen werkt mee aan het onderzoek en stelt zelf een extern onderzoek in naar de vernoemde problemen. We excuseren ons voor de fouten die er zijn gemaakt en we zullen er alles aan doen om de schade te herstellen.

Winterkorn zelf moet nu vrijdag voor de Raad van Bestuur komen om zijn contract te laten vernieuwen. Die kans is nu bijzonder klein geworden aangezien de fraude werd vastgesteld bij de modellen die Winterkorn als zijn kroonjuwelen beschouwd. Er komt dus meer dan waarschijnlijk een nieuwe wissel aan de macht bij Volkswagen. De fraude werd vastgesteld bij bijna een half miljoen auto’s. Via een “defeat device” lag de uitstootwaarde van schadelijke stoffen enkel tijdens een controle van het Environmental Protection Agency onder de milieunorm. In realiteit lag de uitstoot 10 tot 40 keer hoger.

Volkswagen ziet plannen in duigen vallen

Volkswagen had een zeer ambitieus plan op de Amerikaanse automarkt met zijn merken Volkswagen en Audi. Vorig jaar daalde de verkoop in de Verenigde Staten nog tot 366.970 auto’s maar Winterkorn wou tegen 2018 de verkoop opkrikken tot 1 miljoen. Dat cijfer lijkt nu niet langer realistisch.

Grafiek Volkswagen

De toekomst zal uitwijzen of dit het begin van de ellende is voor het aandeel van Volkswagen of een zeer mooie opportuniteit. Voorlopig ligt het gemiddelde koersdoel nog steeds op €218 of meer dan 60% hoger.

Het nieuws heet van de naald: Volg ons op Facebook