Iran heeft deze nacht wraak genomen door twee Amerikaanse basissen aan te vallen met ballistische raketten. Volgens Iran zijn er tientallen Amerikaanse slachtoffers gevallen maar Trump beweert dat er helemaal niets aan de hand is. In ieder geval, de actie weegt zwaar op de beurzen. Behalve Aziatische defensie-aandelen, die maken een sterke opwaartse beweging.

De escalatie tussen de Verenigde Staten en Iran loopt op. Na de dood van topgeneraal Qassem Soleimani, heeft Iran afgelopen nacht wraak genomen door twee Amerikaanse basissen aan te vallen met ballistische raketten. Iraanse bronnen beweren dat er verschillende slachtsoffers zijn gevallen, maar president Trump weerlegt dit en zegt dat alles onder controle is.

Het is in ieder geval niet goed voor de aandelenmarkten. Er zijn slechts een handvol aandelen die profiteren van deze geëscaleerde situatie, namelijk van bedrijven in de militaire sector. Bedrijven zoals Lockheed Martin zien zulke dingen graag gebeuren maar ook in Azië krijgen soortgelijke aandelen vleugels.

Azië

In Zuid-Korea steeg het aandeel van wapenproducent Victek met 26 procent na de berichten over de Iraanse aanval op de Amerikaanse basissen. Ook aandelen van de Zuid-Koreaanse bedrijven Hanil Forging en Speco maakten een sprong van respectievelijk 21 en 18 procent.

Ook in Japan maken zulke aandelen een flinke sprong. Het aandeel van Ishikawa Seisakusho, producent van landmijnen, ging met 24 procent omhoog. Ook Howa Machinery, leverancier van geweren en mortieren, valt in de smaak bij beleggers. Het aandeel stijgt 16 procent.

Het is duidelijk dat de gebeurtenissen een grote invloed hebben op het gedrag van beleggers en investeerders. Ook olie en goud presteren goed de afgelopen dagen. De twijfels en onzekerheid doen beleggers en investeerders op zoek gaan naar veiligheid voor hun kapitaal en daar is goud natuurlijk heel geschikt voor.

Bronnen: CNBC

Foto: Kenji Thuloweit