Technologieaandelen hebben de afgelopen maanden zwak gepresteerd, geen wonder dat beleggers en investeerders hier even aan de zijlijn blijven staan. Een subcategorie in deze sector doet het echter iets beter, de zogenaamde Web 2.0-aandelen. Deze tweede generatie internetaandelen hebben de afgelopen maanden goed gepresteerd, twee specifieke aandelen zelfs beter dan Amazon.

Web 2.0-aandelen, het is een categorie apart binnen de technologiesector. Het bizarre is dat deze aandelen geen last lijken te hebben van de malaise op de financiële markten, meer bepaald bij technologieaandelen. De aandelen van Etsy en Wayfair presteren namelijk beter dan Amazon.

De aandelenkoersen van Etsy en Wayfair zijn de afgelopen maanden fors gestegen, in tegenstelling tot de FAANG-aandelen. Volgens Boris Schlossberg, strateeg bij BK Asset Management, is hier een logische verklaring voor. Hij schrijft het succes van deze bedrijven toe aan twee belangrijke factoren.

Factoren

Enerzijds is het besteedbaar inkomen van gezinnen wellicht op het hoogste punt aller tijden. Dat wil zeggen dat mensen meer koopkracht hebben en dus meer geld gaan uitgeven. Anderzijds wordt er ook veel meer online geshopt dan voorheen, vooral nu de feestdagen voor de deur staan.

Volgens Schlossberg is er ook een ‘donkere kant’ aan het verhaal. Van zodra de kerstperiode er op zit, zullen deze bedrijven een daling van de verkoopcijfers zien. Met andere woorden, vanaf januari zullen deze online winkels minder omzet draaien en dat vertaalt zich waarschijnlijk in lagere koersen.

Maar die mening wordt niet door iedereen gedeeld, Craig Johnson, hoofdanalist bij Piper Jaffray, verwacht namelijk een nog grotere koerssprong van deze Web 2.0-aandelen de komende jaren. De opwaartse trend zal naar zijn mening intact blijven doorheen januari en de komende maanden.

Koerssprongen van 20 tot 40 procent sluit hij niet uit, mensen spenderen meer en doen hun inkopen steeds vaker online. Voor hem een gegronde reden om volop in deze aandelen te geloven.

Bronnen: CNBC

Foto: Sari Montag – Flickr – CC BY-SA 2.0