Een nieuwe golf van strengere regels in de technologiesector zal er uiteindelijk voor zorgen dat grote techbedrijven zoals Google en Facebook nog sterker in hun schoenen zullen staan tegenover hun kleinere concurrenten. Dat beweert althans Nomura Instinet, ze zijn er zodanig van overtuigd dat ze de twee technologiebedrijven op hun kooplijst hebben gezet. 

Problemen zoals het datalek bij Facebook zorgen ervoor dat instanties en overheden strenger zullen toekijken op hoe deze bedrijven omgaan met gevoelige informatie die verzameld worden door bedrijven in de technologiesector. Dit resulteert in het verhogen van de regels en procedures waaraan deze bedrijven zich moeten houden, en dat kan net in het voordeel spelen van de ‘groten’.

We draw comparisons to the financial services sector post Dodd-Frank, where there has been a clear decline in new banks formed as regulation created higher barriers to entry

Analist Mark Kelley vergelijkt het met nieuwe banken in de financiële sector. Omdat de regels hier zo streng zijn geworden de afgelopen jaren, zien ze dat er in het afgelopen decennium steeds minder nieuwe banken zijn ontstaan.

Facebook en Alpabet

Hoewel de Facebook- en Alphabet-aandelen sinds januari en in de voorgaande twaalf maanden beter presteerden dan de S&P 500, bleven hun rendementen zwak in vergelijking met die van ‘kleinere’ namen als Twitter en Netflix, een stijging van respectievelijk 82 procent en 116 procent in 2018.

Die trend zal waarschijnlijk veranderen als de dreiging van regelgeving en hogere bedrijfskosten aanhoudt, aldus analisten. Kelly verwacht dat het aandeel Facebook de komende maanden zal stijgen richting 228 dollar en het aandeel van Alphabet naar 1.400 dollar.

Het zijn de gevestigde namen die de herstelbeweging, na de forse daling begint dit jaar, zullen voortzetten de komende maanden. Facebook is in de afgelopen zes maanden slechts 8,4 procent gestegen, maar is in de afgelopen drie maanden 22,3 procent gestegen.

Bronnen: Beursduivel, CNBC

Foto: Pxhere