Wall Street ligt op schema om haast onveranderd het beursjaar af te sluiten. En dat is volgens sommige analisten uiterst opmerkelijk aangezien de gemiddelde winstgroei op jaarbasis zal uitkomen op ruim 22%. Daarom zijn aandelen volgens diverse analisten nu goedkoop. Maar, is dat wel echt zo?

Willie Delwiche, beleggingsstrateeg bij RW Baird, laat tegenover MarketWatch weten dat hij niet van mening is dat aandelen op dit moment goedkoop zijn. In tegenstelling tot veel andere strategen is hij geen voorstander van het gebruiken van toekomstige winsten. Hier zitten volgens hem namelijk teveel onvoorspelbare variabelen in verwerkt. Delwiche kijkt liever naar de achterlopende winstcijfers.

Aandelen zijn nog steeds hartstikke duur

Daarnaast pakt Delwiche liever de koers-winstverhouding voor de S&P 500 index in plaats van voor alle beursgenoteerde bedrijven. Op die manier elimineert hij naar eigen zeggen de bedrijven die niet representatief zijn voor aandelenmarkten. En als hij deze methode gebruikt, noteert het gemiddelde S&P 500 aandeel nog steeds tegen 22 keer de winst (grafiek: MarketWatch). En dat is beduidend hoger dan de mediaan van 17.1.

Hij voegt daar nog het volgende aan toe:

Het beste wat we kunnen zeggen is dat aandelen nu goedkoper zijn dan enkele maanden geleden. Maar, we beschouwen de waarderingen nog altijd als een tegenwind voor aandelen.