De aandelenmarkten hebben het moeilijk de afgelopen maanden en daar gaat precies niet snel verandering in komen gezien de geopolitieke spanningen. Los van de handelsoorlog, zorgen verkiezingen en peilingen in Brazilië, Sri Lanka en Duitsland voor heel wat oproer en dat lijken beleggers en investeerders niet te smaken.

Zowel in Azië als in de Verenigde Staten van Amerika zijn de hoofdindexen slecht begonnen aan de handelsweek. De belangrijkste Chinese indexen daalden gemiddeld met 2 procent, in Amerika stapelen de verliezen zich op tot gemiddeld 1,50 procent… de belooft voor de komende dagen.

Brazilië

Investeerders zullen ongetwijfeld de situatie in Brazilië, Sri Lanka en Duitsland in de gaten houden om te zien welke koers de (mogelijke) nieuwe leiders zullen varen de komende jaren. In Brazilië heeft de rechtse kandidaat Jair Bolsonaro de verkiezingen gewonnen met 55,5 procent van de stemmen.

Bolsonaro heeft beloofd om de financiële situatie te veranderen en de diplomatieke relaties met andere landen te herzien. Een wending die mogelijks grote gevolgen kan hebben voor Brazilië maar ook voor de handelspartners. Het Zuid-Amerikaans continent kan hierdoor flink opgeschud worden.

Sri Lanka

Ook in Sri Lanka is er politieke onrust. Huidig president Maithripala Sirisena heeft onlangs de eerste minister ontslagen en vervangen door voormalig president M. Rajapaksa. Experts zeggen dat dit er al een tijdje zat aan te komen vermits de relatie tussen de president en de minister niet goed zat.

De Sri Lankaanse roepie blijft dus klappen krijgen en is al sinds 2015 hard aan het dalen tegenover de Amerikaanse dollar. Een gegeven dat vooral Aziatische beleggers en investeerders zorgen baart.

Duitsland

In Duitsland lijkt bondskanselier Angela Merkel op minder steun van de Duitse bevolking te kunnen rekenen. De regerende christendemocraten, samen met de SPD, hebben volgens de eerste prognoses zware klappen gekregen. Het is dus niet duidelijk of ze voldoende stemmen zullen halen.

De grote winnaar zijn de Groenen, die momenteel samen met de SPD op ongeveer 19 procent van de stemmen zitten. Als de resultaten niet verbeteren voor CDU en SPD, komt de Duitse regering zwaar onder druk te staat en kan er mogelijks een nieuwe coalitie gevormd worden.

Bronnen: CNBC

Foto: AhmadArdity – Pixabay