De afgelopen week verliep opnieuw rommelig. Aanvankelijk leek het er op dat Wall Street met een plus de week uit zou gaan, maar op de laatste handelsdag van de week werden de S&P 500 en de Dow Jones index toch nog op weekbasis in het rood gedrukt. Is dit het begin van een serieuze daling?

Het hele beursjaar hebben we al te maken met een stijgende trend. Tot nu toe is elke (kleine) correctie door beleggers aangegrepen om nieuwe posities aan de portefeuille toe te voegen. Daarnaast bewegen we op dit moment in een traditioneel goede beursperiode. De messen worden op dit moment geslepen voor de traditionele eindejaarsrally.

Is dit het moment om aandelen te mijden?

Toch ziet het onderliggende plaatje er niet bepaald gezond uit. Tenminste, als we ons richten op de zogenoemde ‘koers/omzet-verhouding’. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is namelijk te zien dat deze ratio de hoogste stand heeft bereikt sinds het jaar 2000. Met andere worden was het gemiddelde aandeel binnen de S&P 500 index voor het laatst in het jaar 2000 zo overgewaardeerd.

Beleggers doen er daarom verstandig aan om hun huiswerk goed op orde te hebben op het moment dat het nieuwe beursjaar aanbreekt. We gaan namelijk een spannend jaar tegemoet en de meeste kengetallen laten zien dat de aandelenmarkten op dit moment wel erg hoog staan. We moeten dus niet geconfronteerd worden met onverwachte negatieve gebeurtenissen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)