De dollar is tot nu toe bezig aan een goed jaar. De goede prestatie van de dollar is enerzijds niet opmerkelijk gezien het feit dat de Fed een agressiever monetair beleid voert. Anderzijds is het, gezien de gevoerde handelsoorlog van Trump, wel opvallend te noemen. Toch lijkt de dollar in het bijzonder afhankelijk te zijn van de Amerikaanse centrale bank. En daardoor kan de dollar in de nabije toekomst nog sterker gaan worden.

Trump wees tijdens de voorbijgaande weken al meerdere keren met een beschuldigende vinger richting China en Europa. Volgens de president van de VS maken de Europeanen en Chinezen zich schuldig aan het devalueren van hun munt om op die manier een concurrentievoordeel te behalen.

Fed kan zorgen voor een duurdere dollar

Gezien het feit dat de Fed op de rem is gaan staan, kan de dollar in de toekomst nog sterker gaan worden. De Amerikaanse centrale bank doet er immers op dit moment alles aan om haar gigantische balanspositie terug te brengen tot een normaler niveau en juist dat kan effect hebben op de dollar. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Top Down Charts, te zien dat hoe minder obligaties de Fed bezit, hoe sterker de dollar normaliter is (blauwe lijn is omgekeerd getekend).

Gezien het feit dat de Fed tijdens de afgelopen maanden behoorlijk wat obligaties van de hand heeft gedaan, staat de dollar op dit moment eigenlijk nog te laag. Wat dat betreft moeten we, gezien deze correlatie, er niet vreemd van opkijken als de dollar in de toekomst nog sterker wordt.