Voorlopig mogen we al langer dan 8 jaar genieten van stijgende aandelenkoersen. Sinds de bodem van 2009 zijn de meeste wereldwijde aandelenmarkten door het dak gevlogen. En als we de meeste analisten mogen geloven dan zet deze trend nog wel een tijdje door. Maar, is dat daadwerkelijk het geval?
De mannen van ZeroHedge hebben in kaart gebracht hoe gevaarlijk het beleid van de Amerikaanse centrale bank is. De Fed heeft haar monetaire beleid de afgelopen maanden flink aangescherpt en uit angst voor een hogere inflatie kan de rentestand sneller en vaker worden opgetrokken dan waar de meeste beleggers op dit moment rekening mee houden.
Gaat de Fed zorgen voor een nieuwe recessie?
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bank of America Merrill Lynch, is te zien dat het aanscherpingsbeleid van de Fed in het verleden grote gevolgen heeft gehad voor de Amerikaanse economie. Tijdens de afgelopen 11 aanscherpingscycli hebben er 9 geresulteerd in een recessie, terwijl slechts 2 in een zachte landing wisten te resulteren.
Daarnaast heeft een stijgende inflatiestand ook grote gevolgen voor de economie. Gemiddeld gezien start een nieuwe recessie drie jaar na het begin van een stijgende inflatiestand. In dat geval zou een nieuwe recessie zich aan het einde van 2020 kunnen gaan voltrekken. Maar, de acties van de Fed kunnen dit proces aanzienlijk doen versnellen.
Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?
De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.
Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)