De SPAC-markt, die ooit zo populair was, is nu een vruchtbare bodem aan het worden voor activistische beleggers. Deze dringen aan op veranderingen bij probleembedrijven en proberen daar hun voordeel mee te doen.
De afgelopen 2 jaar is een recordaantal bedrijven naar de beurs gegaan door te fuseren met “special purpose acquisition companies”, een sneller alternatief voor een traditionele beursgang. Op dit moment presteren deze bedrijven ondermaats op de aandelenmarkten waardoor ze volgens experts steeds kwetsbaarder kunnen worden voor activistische acties.
De prestaties van SPAC’s zijn na hun fusies erbarmelijk geweest. De CNBC SPAC Post Deal Index, die bestaat uit SPAC’s die hun fusies hebben afgerond, is dit jaar met bijna 30% gedaald. Ten opzichte van een jaar geleden noteert de index aan een verlies van maar liefst 50%.
Geen makkelijke job
De SPAC-boom heeft weliswaar een aantal nieuwe doelwitten opgeleverd hebben voor activistische beleggers, maar door de speciale bestuurs- en managementstructuur zal het voor hen wellicht niet makkelijk zijn om daadwerkelijk veranderingen in de sector uit te lokken.
De SPAC-sponsors hebben immers vertegenwoordigers in de raad van bestuur die zeer nauw met het management zijn verbonden. Ook bezitten de sponsors ongeveer 20% van het bedrijf, waardoor zij een aanzienlijk stemrecht hebben.
Bovendien hebben veel van deze ondernemingen verschillende categorieën van stemrecht. Hierdoor kan het voor andere beleggers zeer moeilijk zijn om de stemming te beïnvloeden.
Bron: CNBC
Foto: iStock