Sportmerk Adidas rapporteerde een operationeel verlies van 724 miljoen euro in Q4 van vorig jaar, goed voor een nettoverlies van 482 miljoen euro. Ze verwachten pas in 2024 opnieuw winstgevend te worden. Daarenboven gaan ze het dividend verlagen. Het beëindigen van de samenwerking met Ye en zijn Yeezy’s levert Adidas een financiële kater op.

Het gaat niet zo goed met Adidas. Hoewel hun omzet in 2022 toenam met 6 procent tot 22,5 miljard euro, daalde de nettowinst met 83 procent tot 254 miljoen euro. Tijdens Q4 vorig jaar draaiden ze een nettoverlies van 482 miljoen euro. De vooruitzichten voor dit jaar zijn ook niet bepaald positief, ze waarschuwen investeerders voor hun eerste jaarlijks verlies.

Het bestuur verwacht een operationeel verlies van 700 miljoen euro dit jaar waarvan 500 miljoen euro rechtstreeks voortvloeit uit het beëindigen van de samenwerking met Ye, ook gekend als Kanye West, en zijn Yeezy’s. Adidas CEO Bjørn Gulden bestempelt 2023 als een transitiejaar waarin er geschakeld en geheroriënteerd moet worden.

Adidas has all the ingredients to be successful, but we need to put our focus back on our core: product, consumers, retail partners, and athletes.

Uitdagingen

Ze zullen hun dividenduitkering verlagen van 3,30 euro per aandeel naar 0,70 euro per aandeel. Dit stemt beleggers en investeerders uiteraard niet gelukkig, het aandeel ging 3 procent lager in de namiddag. Gulden is er van overtuigd dat ze in 2024 opnieuw winstgevend zullen zijn. De grootste uitdaging wordt China, waar hun verkoop met 36 procent daalde.

Het beëindigen van de samenwerking met Ye, waar Adidas ontzettend veel winst uit haalde, laat een financiële kater na. Het partnerschap werd geschrapt na anti-semitische uitspraken van Ye op sociale media. Het aandeel noteert sinds begin dit jaar 9,60 procent hoger maar 56 procent lager dan zijn piek in augustus 2021.

Bronnen: Ellioth Smith – CNBC

Foto: Daniel GoFlickrCC BY-NC 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>