Wereldwijd hebben aandelen zich teruggetrokken door de anticipatie dat de Amerikaanse centrale bank de rentes deze maand nog maar eens gaat verhogen. Ook het vooruitzicht dat er wellicht nog meer ‘rate hikes’ komen dit jaar, stemt beleggers niet gelukkig. De kans op een recessie in de Verenigde Staten lijkt toe te nemen door de agressieve Fed.

De druk zit op de ketel, meer bepaald op de wereldwijde aandelenmarkten. Beleggers en investeerders anticiperen op een zoveelste renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank en verwachten dat er nog meer ‘rate hikes’ zullen volgen dit jaar. Dit sentiment zet in ieder geval tal van beursindexen in verschillende continenten onder druk.

Beleggers verteren de uitspraken van Fed-voorzitter Jerome Powell nadat hij de wetgevers had verteld dat er nog geen beslissing was genomen over het tempo van de volgende stap. Hij herhaalde echter dat er nog steeds een versnelling van de verkrapping op tafel ligt en dat de rente hoger kan uitvallen dan verwacht als de economische gegevens dit rechtvaardigen.

Financi1ëel klimaat

Marc Rowan, CEO van Apollo Global Management, benadrukt dat het financiële klimaat drastisch is veranderd de afgelopen maanden. Namelijk van goedkoop geld, stimulus en lage rentes naar een klimaat met hoge rentes, dure leningen en minder investeringen.

We have moved from a regime of hyper liquidity to a regime of l.ower liquidity, from low rates to higher rates and that is generally not a great time for equities, especially if the Fed is trying to cool the economy.

Waar de markten ook naar uitkijken, is het Amerikaanse jobrapport dat vrijdag wordt gepubliceerd. In geval dit rapport sterker is dan verwacht, dat doet suggeren dat de Amerikaanse economie blijft doorstomen, wordt de kans op meer renteverhogingen nog groter. Economen voorspellen dat er 225.000 nieuwe jobs zijn bijgekomen in februari.

Bronnen: Brett Miller & Sujata Rao – Yahoo Finance

Foto: Isaac Hsieh – FlickrCC BY-NC-SA 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>