Naarmate overheden steeds meer de focus zullen leggen op hernieuwbare energie, zal de vraag naar niet-edele metalen toenemen. Volgens Wood Mackenzie zullen vooral aluminium, koper en zink van deze transitie kunnen profiteren.

In 2015 werd de baanbrekende Overeenkomst van Parijs aangenomen en door 196 landen ondertekend. In het kader van dit akkoord hebben de landen ingestemd met een kader om te voorkomen dat de temperatuur wereldwijd met meer dan 2 graden Celsius zal stijgen ten opzichte van het pre-industriële niveau.

De auteurs van het rapport schetsten 3 mogelijke scenario’s voor de metalen, waarbij de groei van de vraag voor elk scenario afhangt van het succes van de internationale inspanningen om de opwarming van de aarde te beperken.

De voorspellingen van Wood Mackenzie hadden enkel betrekking op de vraag vanuit de zonne-energiesector en speculeerden niet op de totale mondiale vraag.

Aluminium

In het basisscenario wordt er uitgegaan van een opwarming met 2,8 tot 3 graden tegen het einde van de eeuw. In deze situatie zou de vraag naar aluminium uit de zonne-energiesector stijgen van 2,4 miljoen ton in 2020 tot 4,6 miljoen ton in 2040. Het metaal wordt vaak gebruikt in de productie van zonnepanelen.

Als de wereldwijde temperatuurstijging echter tussen 1,5 en 2 graden Celsius wordt gehouden, zou dat betekenen dat de vraag naar aluminium voor zonne-energie tegen 2040 tussen 8,5 en 10 miljoen zou bedragen.

In het meest optimistische klimaatscenario, waarbij hernieuwbare energiebronnen sneller omarmd worden en de opwarming tot 1,5 graden beperkt wordt, zou de vraag van de zonne-energiesector goed zijn voor 16,6% van het totale mondiale aluminiumverbruik. In 2020 bedroeg dit aandeel slechts 3%.

Koper

De vraag naar koper zal hiernaast ook aanzienlijk toenemen naarmate zonne-energie meer mainstream wordt. In het basisscenario wordt voorspeld dat de vraag naar koper zal stijgen van 0,4 miljoen ton in 2020 tot 0,7 miljoen ton per jaar in 2040.

Als de temperatuurstijging tot 2 graden Celsius beperkt blijft, zal de vragen stijgen tot 1,3 miljoen ton. Bij het meest positieve klimaatscenario zou het verbruik van het rode metaal in de sector de komende twee decennia naar verwachting stijgen tot 1,6 miljoen ton per jaar.

Zink

Intussen merkten analisten op dat ook zink een belangrijke functie heeft in de productie van zonnepanelen. Alleen zinkcoatings bieden een goedkope en langdurige bescherming tegen corrosie, waarbij het metaal wordt gebruikt in de structurele onderdelen van zonnepanelen.

Op dit moment zijn zonne-energie-installaties goed voor ongeveer 0,4 miljoen ton van het jaarlijkse wereldwijde verbruik. In het beste scenario zou dit cijfer tegen 2040 kunnen oplopen tot 2,1 miljoen per jaar.

Bron: CNBC

Foto: iStock