De elektrische autobouwer start-up Nio, ook wel dé geduchte concurrent van Tesla genoemd, wist tijdens het tweede kwartaal hun verliezen te beperken en hun omzet te doen stijgen met 127 procent ten opzichte dezelfde periode vorig jaar. In concrete cijfers betekent dit een omzet van 1,31 miljard dollar, net iets meer dan analisten hadden voorspeld. 

Het zit nog altijd zeer goed voor de Chinese autobouwer Nio. Ondanks het chiptekort wist de ‘Tesla-killer’ 21.896 voertuigen af te leveren. Hierdoor kon het zijn verliezen beperken, de omzet steeg maar liefst 127 procent in vergelijking met het tweede kwartaal vorig jaar. De omzet bedroeg 1,31 miljard dollar, dat is beter dan de 1,28 miljar die analisten hadden voorspeld.

De vooruitzichten voor het derde kwartaal zijn optimistisch, wat ook niet anders kan na zulke sterke kwartalen. Voor het derde kwartaal verwachten ze tussen de 23.000 en 25.000 voertuigen af te leveren en een omzet te draaien van 1,38 miljdar dollar.

Chiptekort

Wat niet vanzelfsprekend is vermits er een wereldwijd chiptekort is. Nio, maar ook andere elektrische autobouwers, kunnen minder voertuigen produceren omdat de chipfabrikanten niet kunnen voldoen aan de vraag. Daniel Ives, managing director bij Wedbush Securities, verwacht dat de EV sector hier nog maandenlang problemen van zal ondervinden.

The issue for Nio, for Tesla, for others, every car that they’re making, they’re selling. It’s really production and chip shortage, and … that’s going to be an overhang on the overall EV (electric vehicle) space.

Nio oprichter en CEO William Li zei dat ze een goede samenwerking hebben met hun leveranciers en dat ze de logistieke keten voor chips aan het optimaliseren zijn. Daarenboven zal er volgend jaar een nieuw model worden geleverd, namelijk de sedan ET7. Li zei dat hij naast de ET7 nog twee nieuwe producten wil kunnen leveren volgend jaar.

Daniel Ives is alvast optimistisch over Nio en ziet veel opwaarts potentieel voor het aandeel, vooral omdat ze veel investeren in hun ‘battery swapping service’ waarmee Nio zich differentieert van zijn concurrentie. Het zou hem niet verbazen mochten we een verdubbeling zien van het aandeel de komende 12 tot 24 maanden.

Bronnen: Arjun Kharpal – CNBC

Foto: Jengtingchen – WikimediaCC BY-SA 4.0 (cropped)

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>