De discussie over de afbouw van het monetaire steunpakket lijkt met de dag heftiger gevoerd te worden. Terwijl de economische cijfers de afgelopen periode sterk verbeterd zijn, zijn de centrale banken nog voorzichtig met het gas terugnemen. Maar, gezien de oplopende inflatie lijkt het tijdperk van ‘gratis geld’ binnenkort achter de rug te liggen. En voor de aandelenmarkten zal dit nog wennen gaan worden.

De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Jerome Powell, liet onlangs weten dat de kans groot is dat de Fed nog dit jaar een einde zal maken aan het maandelijkse opkoopprogramma. De Amerikaanse economie is op dit moment sterk genoeg en derhalve lijkt het opkopen van staatsobligaties niet meer nodig te zijn. Overigens voegde hij daar wel aan toe dat een eerste renteverhoging pas volgend jaar op de planning staat.

Aandelenmarkten gaan last krijgen van de afbouw van het opkoopbeleid

Voor de aandelenmarkten lijkt er een uitdagende tijd te gaan aanbreken. De afbouw van het opkoopbeleid kan namelijk grote gevolgen hebben voor aandelen. Helemaal als de Amerikaanse centrale bank uiteindelijk de beslissing neemt om de balanspositie te verlagen. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Real Investment Advice, is te zien dat tijdens dergelijke perioden de S&P 500 index het vaak lastig had. Dit was bijvoorbeeld in het jaar 2018 nog het geval.

Ook voor beleggers lijkt er dus een uitdagende tijd te gaan aanbreken. Een van de belangrijkste kopers van de afgelopen anderhalf jaar kan binnenkort gaan transformeren in een verkoper. En het is nog maar de vraag of het beursfeestje ook in die situatie weet stand te houden.

3 Aandelen voor de Energie Crisis

Met deze 3 aandelen zal ook u geld kunnen verdienen aan deze energiecrisis … in plaats van hem te betalen.

Dit is een ‘once in a lifetime’ opportuniteit.

Download hier jouw gratis gids: 3 Aandelen voor de Energie Crisis