Airbnb kondigde in augustus reeds aan dat het van plan is om naar de beurs te trekken. De effectieve Initial Public Offering is gepland voor de maand december waarbij de ‘home-sharing service’ zal noteren op de Nasdaq. De beursgang is een ‘pretty big thing’ vermits Airbnb een marktwaarde van 30 miljard dollar kan halen door de uitgifte van aandelen. Met andere woorden, de IPO van Airbnb kan dus een knaller worden in december.

AirBed &Breakfast, beter bekend als Airbnb, werd opgericht in 2008 en is sindsdien uitgegroeid tot een veelgebruikt platform dat ondertussen een omzet draait van 335 miljoen dollar. CEO Brian Chesky besliste in augustus om naar de beurs te trekken om nog meer geld op te halen, de geplande IPO zal doorgaan in december op de Amerikaanse Nasdaq.

De Wall Street Journal verwacht veel vuurwerk in december. Airbnb heeft minstens vier miljoen ‘verhuurders’ en 7,4 miljoen aanbiedingen van huurmogelijkheden. Het bedrijf wil 3 miljard dollar ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen tijdens de IPO. In 2017 werd Airbnb reeds gewaardeerd op 31 miljard dollar maar de waarde daalde met 42 procent naar 18 miljard dollar tijdens het tweede kwartaal dit jaar door de coronapandemie.

Instappen of niet?

Het is dan ook geen gunstig moment voor Airbnb om naar de beurs te trekken. Door COVID-19 blijven steeds meer mensen thuis waardoor Airbnb genoodzaakt is om in hun kosten te snijden. Dat resulteerde in een nettowinst van 219 miljoen dollar tijdens het derde kwartaal.

Bob Homan, hoofd ING Investment Office, benadrukt dat Airbnb daadwerkelijk wat moeilijkheden heeft door de coronapandemie maar dat het bedrijf snel zal herstellen van zodra we allemaal weer buiten mogen en een normaal leven kunnen leiden.

Het is wel een bedrijf waar beleggers enthousiast over kunnen worden.

Peter Cohan, financieel journalist van Forbes, raadt beleggers en investeerders aan om niet meteen op de kar te springen tijdens de IPO. Hij verwacht namelijk dat de aandelenkoers van Airbnb fors zal worden opgedreven bij het beursdebuut om vervolgens, na de publicatie van de cijfers voor Q4, te dalen naar een lager niveau. Een beter instapmoment volgens Cohan.

Bronnen: Forbes

Foto: Needpix

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger