Aandelen van Alibaba en Tencent blijven de top-aandelen van de Chinese technologiesector, ondanks dat Peking de druk en controle opvoert. En ook ondanks deze aandelen redelijk achterlopen op aandelen van andere sectoren die tot nu toe beter aan het presteren zijn. Dat is de mening en visie van Jackson Wong, econoom bij Amber Hill Capital. 

De technologiesector in China heeft wat hordes te overwinnen. Enerzijds omdat de Chinese overheid de druk en de controle op deze sector aan het opvoeren is, anderzijds omdat beleggers hierdoor minder vertrouwen hebben gekregen in dit soort aandelen. Toch blijven Alibaba en Tencent aan de top van de Chinese technologie staan, aldus Jackson Wong.

At this point, I can’t see any other stocks that can challenge their positions in China.

Chinese technaandelen lopen wat achter op de rest in Hong Kong. Volgens een CNBC-analyse aan de hand van gegevens van Refinitiv Eikon was aan het einde van het eerste kwartaal dit jaar geen enkel technologieaandeel in de top 10 van de Hang Seng-index opgenomen. Maar wat zorgt er nu voor dat Chinese technologieaandelen het zo moeilijk hebben?

Druk

Er zijn verschillende factoren die Chinese technologieaandelen minder aantrekkelijk hebben gemaakt de afgelopen periode. Allereerst heb je de stijgende rente op de Amerikaanse staatsobligaties. Dit heeft een impact op groeiaandelen waardoor Amerikaanse beleggers minder geneigd zijn om te investeren in o.a. Chinese technologieaandelen.

Een andere zorg omtrent Chinese technologieaandelen is de dreiging van de Amerikaanse overheid om Chinese bedrijven te ‘delisten’ van hun beurzen. Men vreest dat er een nieuwe wet zal worden goedgekeurd waardoor een groot deel Chinese technologiebedrijven in strijd zullen zijn met de regels van de Securities and Exchange Commission.

En dan is er ook nog de verhoogde druk in eigen land. De Chinese overheid is bijzonder streng, vooral voor fintechbedrijven. Zo werd de IPO van Alibaba’s Ant Group tegengehouden omdat ze niet zouden voldoen aan bepaalde regels. Het aandeel van Alibaba is tijdens Q1 dit jaar met 5 procent gedaald. Het aandeel van Tencent wist echter met 8 procent te stijgen.

Beide bedrijven kenden een positieve start in het tweede kwartaal. De aandelen van Tencent stegen met 7,21 procent op 1 april terwijl de aandelen van Alibaba donderdag met 2,55 procent stegen. De handel begint opnieuw op 7 april en zal de verdere koersevolutie bepalen.

Bronnen: CNBC

Foto: Tec_estromberg – Flickr – CC BY 2.0

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger