E-commerce gigant Alibaba heeft vorige week een plan aangekondigd waarmee ze de Chinese economie gaan helpen om de komende vijf jaar meer te importeren. In totaal zou het gaan over 200 miljard dollar aan goederen, het bericht kwam een dag nadat de Chinese president Xi Jinping had aangekondigd dat ze de komende jaren meer willen gaan importeren.

Chinees president Xi Jinping wil de komende 15 jaar voor 30 biljoen dollar aan goederen importeren en 10 biljoen dollar aan diensten. Daarmee gaan ze een inspanning doen om het globale handelstekort in evenwicht te brengen, dat zal ongetwijfeld goed ontvangen worden door de USA.

We hope through globalization to use China’s consumer market to bring the whole world’s goods to China.

Daniel Zhang, CEO van Alibaba, zei in een speech op de ‘Global Import Leadership Summit’ dat ze hun steentje willen bijdragen door de Chinese consumentenmarkt aan te spreken zodat goederen van over de hele wereld China zullen bereiken. De grote bedrijven zetten al in op globalisering, het zijn de kleine tot middelgrote ondernemingen die zich voorlopig te hard focussen op de binnenlandse markt.

200 miljard dollar

Ze schatten dat ze de komende vijf jaar voor 200 miljard dollar aan goederen aan land kunnen brengen. Ook hun rivaal JD.com heeft laten weten om voor 14 miljard dollar aan goederen te importeren. Dit zullen ze proberen te realiseren door kleinere bedrijven aan te spreken.

‘Vertrekkend CEO’ Jack Ma zei in september dat Alibaba zijn belofte om 1 miljoen banen in de Verenigde Staten te creëren niet langer kan nakomen als gevolg van de handelsoorlog. Zhang zal Ma opvolgen als bestuursvoorzitter volgens jaar in september. Tot die tijd blijft Ma uitvoerende voorzitter. Hij is van plan om lid te blijven van de raad van bestuur tijdens de jaarlijkse aandeelhouders-vergadering van 2020, waarbij hij meer tijd zal besteden aan filantropie en onderwijs.

Bronnen: CNBC

Foto: Leigh Klotz – Flickr – CC BY 2.0