Alibaba’s aandelen maakten een rollercoasterbeweging voor de beurs nadat het bedrijf de markt verraste met een gemiste omzetverwachting. Tegelijkertijd kondigde het een flinke boost aan voor het inkoopprogramma van aandelen wat een impuls gaf aan het sentiment onder investeerders.

In de onderstaande grafiek zien we het koersverloop van Alibaba. Eerst schoot het omhoog na de aankondiging van een boost voor de aandeleninkoop. Gelijk zakte het weer omlaag nadat duidelijk werd dat de omzet lager uitviel dan verwacht:

Uitdagingen voor Alibaba

De omzet van Alibaba in het afgelopen kwartaal bedroeg 260,35 miljard Chinese yuan, lager dan de verwachte 262,07 miljard yuan. Dit resulteerde in een matige omzetgroei van 5% vergeleken met vorig jaar.

Ondertussen daalde de nettowinst van Alibaba in het decemberkwartaal met 69% op jaarbasis tot 14,4 miljard yuan. Het bedrijf verklaarde dat dit “voornamelijk te wijten was aan mark-to-market veranderingen” in haar aandeleninvesteringen en aan een afname van het inkomen uit bedrijfsvoering door afschrijvingen.

Alibaba heeft momenteel ook te maken met een uitdagende economische situatie in China, waar de consument zwak blijft ondanks het opheffen van Covid-beperkingen.

Lokale shoppers zijn in toenemende mate overgestapt naar kortingsplatforms zoals Pinduoduo, een directe concurrent van Alibaba.

Alibaba’s optimistische vooruitzichten

Desalniettemin was er ook positief nieuws, met de aankondiging van een verhoogd inkoopprogramma van aandelen ter waarde van $25 miljard. Dit toont het vertrouwen van het bedrijf in zijn toekomstige groeivooruitzichten en cashflow.

Ondanks de bovenstaande uitdagingen blijft Alibaba gefocust op groei in e-commerce en cloud computing, met een sterke nadruk op het verbeteren van de gebruikerservaring.

Eddie Wu, de CEO van Alibaba, benadrukte het belang van deze strategie door te zeggen:

Onze prioriteit is om de groei van onze kernactiviteiten te stimuleren.

Bron: CNBC
Foto: iStock