De laatste maand van het jaar is aangebroken. Op de financiële markten dreigt het jaar als een nachtkaars uit te gaan. Een groot deel van de indices lijkt op schema te liggen om dit jaar in het rood te eindigen. Of brengt de eindejaarsrally daar verandering in?

De eindejaarsrally is een bekend fenomeen op de beursvloer. Als gevolg van de lage handelsvolumes weten de stieren vaak goede zaken te doen aan het einde van het beursjaar. Ondanks het feit dat de markten over het algemeen goede zaken weten te doen tijdens de laatste handelsdagen van het jaar, biedt dat geen zekerheid dat dit jaar hetzelfde scenario zich zal gaan voltrekken.

Dit jaar geen eindejaarsrally?

Overigens is het wel te hopen dat de stieren er een eindejaarsrally weten uit te persen, want als dit niet het geval is kan dit grote gevolgen hebben voor de aandelenmarkten. Zo is op de bovenstaande tabel, afkomstig van Almanac Trader, te zien dat de aandelenmarkten over het algemeen slecht presteren als een eindejaarsrally uitblijft.

De laatste vijf keren dat een eindejaarsrally uitbleef (dus een daling) werden de beurzen vaak geconfronteerd met dalende beurskoersen. Dat was bijvoorbeeld het geval in de jaren 2000 en 2008.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)