De Chinese economie wordt al maanden geconfronteerd met hevige tegenwind. De opgelegde importheffingen op Chinese producten speelt de Chinese productiesector op dit moment voornamelijk parten. En dat blijkt ook uit de meest recente macrocijfers.

Afgelopen vrijdag werd bekend gemaakt dat het Chinese productie PMI-cijfer tijdens de afgelopen maand is gedaald naar 50. Een notering boven de 50 impliceert groei, terwijl een notering onder de 50 krimp betekent. Wat dat betreft is de Chinese productiesector dus nu in ‘niemandsland’ beland.

Beland de Chinese economie in een economische vertraging?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de Chinese productiesector het al maanden lastig heeft. Het handelsbeleid van Trump heeft daarbij een extra neerwaartse druk gegeven. De maatregelen van de Chinese overheid (zoals het devalueren van de Yuan) lijken voorlopig niet voldoende te zijn om de productiesector terug op het juiste spoor te zetten.

De laatste keer dat het Chinese productie PMI-cijfer op een dergelijk laag niveau noteerde, was aan het begin van 2016. Destijds werd er gevreesd voor een Chinese ‘slowdown’.

Moeten we daar nu opnieuw voor vrezen?