Het slechtste kwartaal aller tijden. Het Amerikaans bbp daalde tijdens het tweede kwartaal met 32,9 procent. Toch deed de Amerikaanse economie het beter dan economen en analisten hadden verwacht. Zij gingen namelijk uit van een daling van 34,7 procent. Een vorig dergelijk geval, waarbij het bbp bijna net zo hard daalde, vond plaats in 1921. De coronacrisis begint flink wat schade aan te richten en de Amerikanen hebben er (nog) geen antwoord op gevonden.

Op bijna alle vlakken van de Amerikaanse economie zijn er scherpe dalingen te zien. Consumenten geven fors minder uit, de export is hard gedaald, investeren en uitgaven van de lokale overheden zijn fors teruggeschroefd. Kortom, het geld rolt niet meer in de USA.

Vandaar dat het bbp met 32,9 procent is gedaald tijdens het tweede kwartaal. Peter Boockvar, CIO bij Bleakley Advisory Group, noemt het een diep dal waaruit de Amerikanen moeten kruipen. Q3 en Q4 moeten behoorlijk sterk worden om het jaar toch nog goed af te sluiten.

Bottom line, the numbers of course are alarming but all self inflicted with about half the quarter reflecting almost full shutdown and the other half the slow reopening. That said, it does reflect the hole out of which we now need to climb out of as we rebound in Q3 and Q4.

Slechtste kwartaal ooit

Noch de Grote Depressie, noch de Grote Recessie, noch één van de meer dan drie dozijn economische rampscenario’s van de afgelopen twee eeuwen hebben ooit in zo’n korte tijd zo’n grote terugval veroorzaakt. De economische schade die COVID-19 veroorzaakt, wordt massaal gedragen door de stimuleringsmaatregelen van de Federal Reserve en overheidssteun.

Ter vergelijking, het slechtste kwartaal tijdens de financiële crisis van 2008 was de bbp-daling van 8,4 procent in het vierde kwartaal van dat jaar. De vorige malaise was een daling van 10 procent in het eerste kwartaal van 1958, terwijl de slechtste cijfers in de geschiedenis in het tweede kwartaal van 1921 plaatsvonden. Het wordt uitkijken naar de rapporten van Q3 en Q4.

Bronnen: CNBC

Foto: Amrothman – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>