Afgelopen week verschenen er prachtige macrocijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Uit deze cijfers kwam naar voren dat het consumentenvertrouwen in de VS tijdens de afgelopen maand wist te stijgen naar het hoogste niveau in meer dan 18 jaar tijd. Mogelijk betekent dit echter niet zo goed nieuws voor de aandelenmarkten.

De Conference Board’s Consumer Confidence Index wist in juli uit te komen op een stand van 135,7. En dat was aanzienlijk hoger dan het consumentenvertrouwen dat in juni gemeten werd. Destijds bleef de index hangen op een stand van 124,3. In het verleden wist deze consumentenindex slechts een paar keer eerder een stand van boven de 135 te bereiken.

Hoog consumentenvertrouwen vormt een bedreiging voor Wall Street

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bull Markets Co, zijn de aantal keren dat de Conference Board’s Consumer Confidence Index boven de 135 wist te komen in beeld gebracht. Deze momenten zijn te herkennen aan de oranje stippen op de grafiek. Opvallend genoeg waren deze hoge standen in het consumentenvertrouwen op de lange termijn meestal niet gunstig voor Wall Street. Zo zagen we in de eindfase van de Bull Market van de jaren ’90 een soortgelijke trend ontstaan. En niet veel later wist de beer toen genadeloos toe te slaan.

Moeten we ons voorzichtig aan opnieuw zorgen gaan maken over het hoge consumentenvertrouwen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>