Afgelopen vrijdag werd het Amerikaanse jobrapport gepubliceerd. Er werden 223.000 nieuwe banen gecreëerd, dat is 23.000 meer dan men had voorspeld. Daarenboven daalde de werkloosheid naar 3,5 procent, een daling van 0,2 procent en wederom een beter cijfer dan men eerst had verwacht. Met andere woorden, de Amerikaanse economie blijft robuust.

Het aantal nieuwe gecreëerde jobs is gedaald ten opzichte van de maand november, maar met 223.000 nieuwe banen deed de Amerikaanse economie het beter dan de verwachtingen. De Dow Jones voorspelde namelijk dat er slechts 200.000 nieuwe jobs zouden zijn. Een aardige prestatie gezien de Federal Reserve bewust de economie aan het vertragen is.

Het werkloosheidscijfer daalde tot 3,5 procent. Op de markten haalde beleggers en investeerders opgelucht adem. Drew Matus, strateeg bij MetLife Investment Management, benadrukt dat de markten kijken naar de loongroei, die minder groot was dan voorspeld. Dat zou een goed teken zijn want dit zou aantonen dat de inflatie effectief aan het afkoelen is.

From the market’s perspective, the main thing they’re responding to is the softer average hourly earnings number. People are turning this into a one-trick pony, and that one trick is whether this is inflationary or not inflationary. The unemployment rate doesn’t matter much if average hourly earnings continue to soften.

Recessie

De relatieve kracht van de jobcreatie is er ondanks herhaalde pogingen van de Fed om de economie, met name de arbeidsmarkt, af te remmen. De Amerikaanse centrale bank verhoogde de rentes zeven keer in 2022 met een totaal van 4,25 procentpunten, en er komen waarschijnlijk nog meer verhogingen aan dit jaar om de inflatie af te koelen.

Analisten en economen verwachten dat de Amerikaanse economie in een milde recessie zal belanden begin dit jaar als gevolg van het rentebeleid van de Federal Reserve. Enkelingen geloven nog in een ‘soft landing’ waarbij een recessie vermeden kan worden, echter tonen de cijfers aan dat een recessie hoogstwaarschijnlijk is.

Bronnen: Jeff Cox – CNBC

Foto: Got Credit – Flickr – CC BY 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>