De situatie op de aandelenmarkten is niet bepaald om over naar huis te schrijven. De hoge inflatie en de stijgende rentes zorgen voor zware verliezen in zo goed als alle sectoren. Wall Street hoopt alleszins dat, eens de Federal Reserve het rentebeleid versoepelt, ‘Big Tech’ de rest van de markt op sleeptouw neemt naar hogere sferen.

Wordt 2023 een beter beursjaar? Dat zal afhangen van de inflatie en de centale banken wereldwijd. Op dit moment is het klimaat op de financiële markten te bedrukt, maar eens de Amerikaanse centrale bank beslist hun rentebeleid te versoepelen, kunnen aandelen een flinke duw in de rug krijgen. Wall Street hoopt in ieder geval dat ‘Big Tech’ het voortouw zal nemen en de rest van de markten een voetje hoger licht.

Volgens de analisten en economen zou het ideale scenario er als volgt uitzien: de inflatie blijft afkoelen tot een niveau dat vertrouwen en zekerheid geeft. Hierdoor kan de Federal Reserve, en andere centrale banken, opteren voor een soepeler rentebeleid met als gevolg dat beleggers en investeerders zich opnieuw massaal op aandelen storten.

Techaandelen

Gary Bradshaw, portfolio manager bij Hodges Capital Management, benadrukt dat zelfs een kleine sprong van technologieaandelen de markten positief zal beïnvloeden. Deze week zal meer duidelijkheid scheppen gezien we een update krijgen van de situatie omtrent de inflatie.

Even a small advance in technology megacaps will matter. That’s going to be positive, and not only for technology investors. It will send a signal to the broader S&P.

De technologiesector heeft een grote kans om opnieuw marktleider te worden in de opwaartse beweging. Maar volgens Chris Zaccarelli gaat de Federal Reserve de komende zes tot acht maanden nog een grote rol spelen. Indien de centrale bank de economie té hard vertraagt, kan er een recessie volgen. Apple heeft bijvoorbeeld al minder onderdelen besteld voor hun producten omdat de vraag is gedaald.

Techbedrijven hebben al decennialang de stierenmarkt geleid. Als de situatie op de markten kantelt, zullen ook weer deze bedrijven vermoedelijk fors gaan stijgen. De FAANG-aandelen hebben in 2022 maar liefst 38 procent van hun marktwaarde verloren. Analisten op Wall Street verwachten dat dit verlies op vrij korte termijn kan worden goedgemaakt.

Bronnen: Elena Popina & Jessica Menton – Yahoo Finance

Foto: Investment ZenFlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>