Tijdens de afgelopen handelsdagen wisten de aandelenmarkten een herstelbeweging in gang te zetten. Volgens sommige analisten bevestigt deze herstelbeweging dat de strategie van ‘Buy the Dip’ nog steeds leeft op de beursvloer. De vraag is alleen welke aandelen het beste zijn voor uw portefeuille.

Zakenbank JP Morgan heeft de situatie op de aandelenmarkten onder de loep genomen. De strategen van de zakenbank komen tot de conclusie dat de Amerikaanse aandelenmarkten de afgelopen jaren wel erg hard van stapel zijn gelopen (in vergelijking met andere beurzen). Op basis van de koers-winstverhouding verdienen de Amerikaanse aandelen op dit moment in ieder geval niet de voorkeur.

Amerikaanse aandelen verdienen niet de voorkeur

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van JP Morgan, is te zien dat de gemiddelde koers-winstverhouding van een aandeel binnen de S&P 500 index op dit moment meer dan 16 bedraagt. De zogenoemde ‘World Index’ (exclusief de S&P 500 index) laat een koers-winstverhouding zien van net boven de 13; een beduidend lagere ratio dan bij de Amerikaanse aandelen het geval is.

Op basis van het verleden hebben we nog nooit een dergelijk groot gat gezien tussen de S&P 500 index en de World Index. Beleggers lijken er dus verstandig aan te doen om zich niet blind te staren op alleen Amerikaanse markten.