Beleggers lijken op dit moment maar weinig bezig te zijn met het onderliggende winstplaatje. De aandelenmarkten zitten sinds de bodem van maart al stevig in de lift en tijdens de afgelopen handelsweken wisten diverse beurzen zelfs te stijgen naar nieuwe recordkoersen. Toch lijken beleggers er verstandig aan te doen om het fundamentele plaatje niet uit het oog te verliezen.

De centrale banken nemen op dit moment de hoofdrol op de financiële markten in. De meeste analisten zijn het er wel over eens dat de acties van de centrale bankiers de richting van de beurzen bepalen. Zolang de geldkraan open blijft staan, hoeven beleggers hoogstwaarschijnlijk niet te vrezen voor een beurscrash.

Beleggers lijken het onderliggende winstplaatje uit het oog te verliezen

Toch leert het verleden ons dat het onderliggende winstplaatje met name van belang is voor de lange termijn. En als gevolg van de stimuleringsmaatregelen van de centrale banken zijn de beurskoersen mogelijk te ver opgelopen. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Goldman Sachs, te zien dat de beurswaarde van alle Amerikaanse aandelen samen op dit moment 250% van het Amerikaanse bruto binnenlands product bedraagt. En daarmee is het record uit het jaar 2000 gesneuveld. Destijds bedroeg de Amerikaanse beurs 200% van het Amerikaanse BBP.

Op de grafiek is echter ook te zien dat qua koers-winstverhouding het record uit het jaar 2000 (voorlopig) nog wel intact is. Op basis van de unieke koers-winstverhouding van Shiller noteert het gemiddelde Amerikaanse aandeel op dit moment tegen 30 keer de winst. In het jaar 2000 was er sprake van een koers-winstverhouding van 40.

Na het zien van deze grafiek kunnen we echter moeilijk stellen dat aandelen op dit moment niet overgewaardeerd zijn.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)