Volgens David Kostin van Goldman Sachs gaat de Amerikaanse aandelenmarkt nog een goede tweede jaarhelft tegemoet. De Amerikaanse aandelenmarkt krijgt dit jaar een kapitaalinjectie van maar liefst $1.000 miljard waarvan een groot deel in augustus naar de markt komt. Nog nooit kochten bedrijven zo veel eigen aandelen als vandaag.

Volgens de analist van Goldman Sachs zal de inkoop van eigen aandelen dit jaar de grens van $1.000 miljard overschrijden. Dat is maar liefst 46% meer dan vorig jaar. Belastinghervormingen en sterke cashflow bij de bedrijven zorgen voor een immense impact. Wanneer bedrijven hun eigen aandelen inkopen, ondersteunt dit de beurskoersen.

Augustus is de populairste maand om eigen aandelen in te kopen. Traditioneel is augustus goed voor 13% van het jaar. Dat betekent dat er deze maand zo’n $130 miljard vanuit de bedrijven naar de aandelenmarkt vloeit.

Meer dan 80% van de bedrijven uit de S&P 500 die al resultaten hebben gepubliceerd, zetten hun inkoopprogramma verder of starten een nieuw inkoopprogramma op. In de aanloop naar die resultaten pauzeren deze bedrijven hun inkoopprogramma om geen problemen met wetgeving te krijgen. Maar nu kunnen ze weer aan de slag.

“Buybacks are again running stronger than expected,” zegt Kostin.

Volg de aandelen van het Slimme Geld

Betere resultaten, sterke economie, groot consumentenvertrouwen

De aankoop van eigen aandelen lag in het 2e kwartaal 57% hoger dan een jaar eerder waarbij de technologiesector een stijging noteerde van 130% op jaarbasis. Maar ook andere fundamenten ogen goed voor een aandelenrally in de tweede jaarhelft.

56% van de bedrijven uit de S&P 500 rapporteerden beter dan verwachte resultaten met minstens een standaarddeviatie. Dat is het hoogste aantal sinds 2010. De omzet ligt gemiddeld 12% hoger dan een jaar gelden en de winst per aandeel gemiddeld 24%. De economie blijft gezond en het consumentenvertrouwen ligt op het hoogste niveau in 20 jaar.

Technologiebedrijven blijven de grootste inkopers van hun eigen aandelen waarbij Apple de kroon spant met een inkoopprogramma van maar liefst $100 miljard dat in mei van dit jaar gelanceerd werd.

Bron: MarketWatch

Foto Credit: iStock