De Amerikaanse aandelenmarkt is sinds oktober in zwaar weer beland. De laatste jaren kon je met de ogen dicht Amerikaanse aandelen kopen. Maar dat feestje is nu voorbij. Niet dat Wall Street niet verder kan stijgen. Dat zal mogelijk afhangen van de komende dagen en weken. De Amerikaanse aandelenmarkt bevindt zich namelijk op een make-or-brake punt. Dat bewijzen onderstaande 3 grafieken.

Staan we aan het begin van een langdurige daling … of zitten we midden in een consolidatietrend? JC Parets van All Star Charts kijkt naar 3 belangrijke grafieken die een indicatie kunnen geven.

De eerste grafiek betreft de technologiesector.

De uitbraak van de technologiesector boven de top van maart 2000 was een sterk bullisch signaal. De halfgeleidersector kon echter geen uitbraak boven dit niveau forceren en nu dreigt ook de volledige technologiesector terug onder de top van 03/2000 te vallen. In dat geval kunnen technologieaandelen nog ver naar beneden vallen.

Geven banken het (slechte) voorbeeld?

De tweede grafiek betreft Amerikaanse banken.

De andere bubbel van de laatste 20 jaar waren de banken. Net als technologieaandelen braken bankaandelen ook uit boven hun top van hun bubbel, 2007. Ook dit was een sterk bullisch signaal. Maar ook hier dreigt een daling onder de top van 9 jaar geleden.

De derde grafiek betreft de Broker Dealers.

De beurshandelaars zitten in hetzelfde bedje ziek als de banken. Ook hier was er sprake van een uitbraak boven de top van 2007 die momenteel wordt getest.

Conclusie

Volgens J.C. Parets betekent dit niet het einde van de Amerikaanse stierenmarkt, maar is het risico in de markt wel fors toegenomen. Wanneer bovenstaande niveaus sneuvelen, kan de daling nog veel erger worden.

Bron: All Star Charts

Foto Credit: iStock

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)