De Amerikaanse arbeidsmarkt ziet er nog steeds ijzersterk uit. Dat werd afgelopen vrijdag nogmaals onderstreept nadat er een beter dan verwacht banenrapport verscheen. In november kwamen er in de VS 266.000 nieuwe banen bij. En dat was beduidend meer dan de verwachtingen van de economen. En daarmee is de kans op een snelle recessie nog steeds erg klein.

Economen hadden gerekend op een banengroei van 187.000. Het daadwerkelijke cijfer van 266.000 nieuwe banen ligt dus beduidend hoger dan de verwachtingen. Daarnaast werd ook het cijfer over oktober opwaarts bijgesteld naar een banengroei van 156.000. Ondanks de tragere groei van de wereldeconomie blijft de Amerikaanse economie nog steeds behoorlijk goed presteren. En dat is voor een groot deel te danken aan de sterke arbeidsmarkt en de consumentenbestedingen.

Sterke Amerikaanse arbeidsmarkt verkleint de kans op een snelle recessie

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van LPL Research, is te zien dat de gemiddelde banengroei over de afgelopen 12 maanden 184.000 bedraagt. En Ryan Detrick, analist bij LPL Research, laat weten dat dit gemiddelde boven het historisch gemiddelde ligt van 170.000 banen. Detrick voegt daar aan toe dat de kans op een recessie hierdoor klein is. Een sterke arbeidsmarkt is immers zelden zichtbaar net voor een economische teruggang.

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS