Afgelopen vrijdag werden de Amerikaanse banencijfers gepubliceerd. Tijdens de maand september werden er 661.000 nieuwe banen aan de economie toegevoegd. Dit was fors lager dan de verwachtingen van analisten. Koelt de banengroei in de VS sterker af dan verwacht?

Analisten hadden oorspronkelijk gerekend op een banengroei van boven de 800.000. Ook dat zou een forse afkoeling zijn geweest ten opzichte van de maand augustus. In augustus werden er namelijk 1,489 miljoen ‘jobs’ aan de economie toegevoegd. Het daadwerkelijke banencijfer over september liet een afname van meer dan 50% zien.

Steeds meer banen verdwijnen definitief

Aanvankelijk werd er in de VS nog gehoopt op de zogenoemde ‘tijdelijke werkloosheid’. Doordat het coronavirus in de VS langer wist stand te houden, lijkt de arbeidsschade onomkeerbaar te zijn. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Macrobond and Nordea, te zien dat er inmiddels een sterk stijgende trend zichtbaar is bij het aantal ‘permanente werklozen’. Dit komt voort uit faillissementen bij bedrijven.

Op de grafiek is tevens te zien dat, als gevolg van die permanente werkloosheid, de werkgelegenheid binnen de beroepsbevolking van 25-54 jaar is gedaald naar 75%. Aan het begin van dit jaar noteerde dat cijfer nog boven de 80%.

Voor de Amerikanen is het te hopen dat het banenrapport over oktober er hoopgevender uitziet. De huidige situatie binnen de Amerikaanse arbeidssector is inmiddels verontrustend te noemen. En we weten allemaal hoe schadelijk een hoge werkloosheid is voor de economie. Met name in de fase van wederopstanding.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>