In september wist de inflatie in de Eurozone voor de tweede maand op rij negatief uit te komen. In augustus werd er een notering van -0,2% bereikt en in september liep dat getal op naar -0,3%. Mogelijk kan dit voor de Europese centrale bank aanleiding zijn om extra stimulerende maatregelen door te voeren.

Volgens Eurostat werd de Eurozone tijdens de maand september voor de tweede maand op rij geconfronteerd met dalende prijzen. Volgens sommige economen is dit sterk te wijten aan de dalende gas- energieprijzen. Toch gaat dat verhaal voor een groot deel niet op. De situatie bij de kerninflatie ziet er immers ook niet rooskleurig uit.

ECB zal mogelijk het monetaire beleid verruimen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de kerninflatie tijdens de maand september een notering van 0,2% wist te bereiken. Bij de kerninflatie wordt er geen rekening gehouden met de sterk schommelende prijzen voor energie en levens- en genotsmiddelen. Nog nooit eerder werd er een dergelijke lage stand bereikt.

Voor de ECB zijn de inflatiecijfers al langer een ‘hoofdpijndossier’. De stimulerende maatregelen die tijdens de afgelopen jaren doorgevoerd zijn, waren er mede op gericht om de inflatie aan te wakkeren. Voorlopig lijkt dat weinig zin te hebben. Mogelijk zal het ruimhartige monetaire beleid binnenkort nog verder verruimd worden.

3 Aandelen voor de Energie Crisis

Met deze 3 aandelen zal ook u geld kunnen verdienen aan deze energiecrisis … in plaats van hem te betalen.

Dit is een ‘once in a lifetime’ opportuniteit.

Download hier jouw gratis gids: 3 Aandelen voor de Energie Crisis