Woensdag publiceerden Goldman Sachs en Bank of America prachtige kwartaalcijfers. De winstcijfers van beide zakenbanken waren beduidend beter dan de verwachtingen van analisten. Bank of America boekte zelfs een recordwinst.

De bankensector heeft het de afgelopen maanden niet gemakkelijk gehad. Tijdens de beursdaling van het afgelopen kwartaal werden in het bijzonder de bankaandelen hard afgestraft. De Europese bankensector noteert op dit moment zelfs weer rond de dieptepunten die tijdens de financiële crisis bereikt werden.

Analisten zijn mogelijk te pessimistisch gestemd

In de VS ziet het plaatje er wat rooskleuriger uit. Zeker nu Bank of America en Goldman Sachs hebben uitgepakt met prachtige cijfers. Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bloomberg, is zelfs te zien dat beide bankaandelen afgelopen woensdag hun beste beursdag in meer dan 7 jaar tijd beleefden.

De cijfers van beide zakenbanken bieden beleggers hoop. Wellicht zijn de analisten tijdens de afgelopen weken te ver doorgeslagen in het verlagen van de winstverwachtingen. De kans bestaat dat de verwachtingen nu te pessimistisch zijn waardoor bedrijven in positieve zin kunnen gaan verrassen. En dat zal ongetwijfeld een positief effect hebben op de beurskoersen.