De lage rente heeft de afgelopen jaren de mogelijkheid gegeven om relatief goedkoop geld te lenen. En veel Amerikaanse bedrijven hebben hier dankbaar gebruik van gemaakt. Het gevolg is wel dat de schuldenteller op volle toeren draait. En met de stijgende Amerikaanse rente, kan dat nooit heel lang goed blijven gaan.

De Amerikaanse centrale bank heeft een paar jaar geleden het roer omgegooid. Er kwam een einde aan het opkoopbeleid en de rentestand werd opgetrokken. Tijdens de afgelopen jaren is die rente meermaals opgetrokken en daardoor zouden we kunnen stellen dat er nu weer min of meer sprake is van een ‘gezonde’ situatie.

Amerikaanse bedrijven kunnen in de toekomst grote problemen gaan krijgen

Voor veel Amerikaanse bedrijven heeft de hogere rente echter grote financiële gevolgen. Zo is op de bovenstaande grafiek te zien dat de totale schuldenbalans van het Amerikaanse bedrijfsleven op dit moment 46% van het Amerikaanse bruto binnenlands product bedraagt. Nog nooit eerder was dit percentage zo hoog.

Volgens economen kan deze schuldenbalans in de toekomst gaan leiden tot grote problemen. Op het moment dat de economische groei begint af te takelen, zullen de meeste bedrijven met minder winsten genoegen moeten nemen. En juist dan zullen de rente- en aflossingsverplichtingen extra goed voelbaar zijn bij de bedrijven die zich volledig in de schulden hebben gestoken.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)