Tot verbazing van velen weet de Amerikaanse economie vooralsnog uitstekend het hoofd boven water te houden. De groei van het Amerikaanse bruto binnenlands product ligt nog steeds op een mooi niveau en daarnaast noteert het Amerikaanse werkloosheidscijfer op een historisch laag niveau. De Amerikaanse bedrijfsschulden beginnen echter een steeds groter probleem te worden. 

Tijdens de afgelopen jaren is de rente diep weggezakt. Dit plaatje is overal in het Westen zichtbaar. Ook in de VS ligt de rentestand op dit moment drastisch lager dan de rentestand van 10 jaar geleden. Door deze lage rente is lenen erg aantrekkelijk geworden. Op het moment dat de investering namelijk meer opbrengt dan de rente op de lening, is er sprake van een winstgevende situatie. 

Amerikaanse bedrijfsschulden stijgen harder dan de groei van de economie 

Mede door die lage rente zijn de Amerikaanse bedrijfsschulden de afgelopen jaren exponentieel gestegen. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Haver Analytics, is te zien dat het totale saldo aan Amerikaanse bedrijfsschulden nu ruim 45% van het totale Amerikaanse bruto binnenlands product bedraagt. En zeven jaar geleden lag dit percentage nog rond de 40%. 

Met andere woorden stijgen de bedrijfsschulden op dit moment harder dan dat het Amerikaanse bruto binnenlands product weet te stijgen. En het huidige alarmerende niveau hebben we in het verleden twee keer eerder gezien. Dat was tijdens de internetzeepbel en de financiële crisis. Moeten we vrezen voor een nieuwe crisis? 

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS