De Amerikaanse financiële markten worden beïnvloed door de yuan. Toen de Chinese wisselkoers zijn laagste niveau van de dag aantikte, ging de S&P 500 onderuit. Een verlies van 2 procent stond op de koerstabellen. Maar toen de yuan opnieuw stabiliseerde, ging ook de S&P 500 terug omhoog. Het is duidelijk dat beleggers zich hierdoor laten beïnvloeden.

De beurzen zitten weer met een nieuw fenomeen dat een sterke invloed heeft op de koersen, namelijk de yuan. De handelsoorlog zit in een vergevorderd stadium waarbij Chinese gebruikt maakt van zijn wisselkoers om de situatie te beïnvloeden. Ze devalueren eigenhandig de yuan zodat de importheffingen van Amerikaans president Donald Trump minder effect hebben.

Volatiliteit

Begin deze week ging de yuan lager en noteerde aan 7 tegen 1 dollar. Dit is altijd een psychologisch niveau geweest en tevens ook het laagste niveau sinds 2008. Na het bereiken van deze koers, vond er een verkoopgolf plaats op de Amerikaanse beurzen. Men vreest dat dit de handelsoorlog nog langer zal doen laten aanslepen en Trump zal aansporen nog meer acties te ondernemen.

It’s an extraordinarily frustrating market in that the SPX is swinging several percent in a matter of hours based on no fundamental news.

De laatste drie handelsdagen staan in het teken van de yuan en de mogelijke gevolgen ervan voor de handelsoorlog. Dat beleggers schrik hebben, is merkbaar aan de VIX index. Die ging maandag naar de 24 punten en bereikte bijna het hoogste niveau van dit jaar. Ondertussen is de index alweer gezakt wat niet wegneemt dat beleggers en investeerders nog altijd met twijfels en zorgen zitten.

Elke dag fixeert de Chinese centrale bank de yuan op 6,9996 dollar. Volgens de People’s Bank of China heeft dit niets te maken met de handelsoorlog en de importtarieven. De U.S. Treasury Department denkt er het zijne van en heeft China reeds beschuldigd van koersmanipulatie.

Bronnen: CNBC

Foto: MaxPixel