Tijdens de afgelopen jaren heeft een gros van het aantal Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven eigen aandelen ingekocht. En dat heeft uiteindelijk een positief resultaat gehad op de beurskoersen. Volgens sommige analisten is de beursrally van de afgelopen jaren zelfs te danken aan deze riante buybacks. Langzaam maar zeker beginnen de buybacks echter op te drogen.

Van buybacks is sprake als beursgenoteerde bedrijven eigen aandelen inkopen. Op die manier komen er minder aandelen in omloop en als gevolg daarvan neemt, bij een gelijkblijvend resultaat, de winst per aandeel toe. Tevens wordt het dividend over minder aandelen verdeeld en beide componenten hebben vaak een positief effect op de beurskoers. Vanuit die gedachte is het ook niet vreemd dat beleggers zo gek zijn op buybacks.

Trend bij de Amerikaanse buybacks is zorgwekkend te noemen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat het aantal buybacks fors terugloopt. Eigenlijk is deze trend al maanden zichtbaar. Al jaren is er sprake van een sterke correlatie tussen de beurskoersen en de buybacks. Wat dat betreft hoeven beleggers op dit moment dus ook niet te rekenen op de steun van buybacks. Sinds het jaar 2017 hebben we namelijk niet meer zo’n lage stand meegemaakt.

Tevens is de verwachting dat het inkopen van eigen aandelen de komende weken nog harder terugloopt. Het coronavirus zorgt er immers voor dat bedrijven voorzichtiger worden. En op dergelijke momenten houden ze liever het geld nog even in de knip. Met alle gevolgen van dien voor de beurskoersen.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar