Tijdens de afgelopen maanden zijn Amerikaanse CEO’s pessimistischer geraakt over de toekomst. En dat is voor een groot deel te danken aan de aanhoudende handelsoorlog tussen de VS en China. Het negatieve sentiment onder de CEO’s kan alleen een groot probleem zijn voor Wall Street.

Dat Amerikaanse CEO’s belangrijk zijn voor de groei van de Amerikaanse economie, zullen weinig economen ontkennen. Deze topmannen en –vrouwen bepalen namelijk voor een groot deel het reilen en zeilen van een organisatie. En op het moment dat zij negatiever raken over de toekomst, kan dat grote gevolgen hebben voor de economische groei. Zij zouden bijvoorbeeld investeringen kunnen uitstellen en het economische effect daarvan is natuurlijk nooit positief.

Amerikaanse CEO’s maken zich steeds meer zorgen over de toekomst

Wat maar weinig beleggers weten, is dat het sentiment onder de CEO’s ook van enorm groot belang is voor de beurzen. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Macrobond and Nordea, te zien dat er voorheen altijd sprake was van een sterk verband tussen het vertrouwen onder de Amerikaanse CEO’s en de koers van de S&P 500 index. En tijdens de afgelopen maanden is het vertrouwen onder de Amerikaanse CEO’s in verval geraakt en dat kan uiteindelijk ook grote consequenties voor Wall Street gaan hebben.

Gezien het verleden zou je namelijk kunnen stellen dat een lager vertrouwen onder de Amerikaanse CEO’s kan zorgen voor een grote koersdruk bij Amerikaanse aandelen. Dus wat dat betreft is het te hopen dat de Amerikaanse topmannen en –vrouwen snel weer wat optimistischer raken over de toekomst.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)