Amerikaanse consumenten lijken humeurig te worden over de oplopende inflatie, omikron en een reeks andere uitdagingen. Amerikanen hebben in december minder gewinkeld wat leidde tot de eerste daling van de detailhandelsverkopen sinds de zomer. Dit is geen goed teken voor de Amerikaanse economie.

De verkoop daalde met 1,9% ten opzichte van november, aldus het Census Bureau. De daling van de verkoop viel samen met de stijging van het aantal Covid-besmettingen. In juli, de laatste keer dat de verkoop daalde, was dat omdat het aantal gevallen toenam door de delta-variant.

Volgens Lydia Boussour, hoofdeconoom bij Oxford Economics, is de terugval in de detailhandelsverkopen verontrustend. Ze merkte echter wel op dat het “holiday shopping season” langer duurde dan ooit en winkels er bij consumenten op aandrongen hun cadeaus vroeg in te kopen door de problemen in de supply chain.

Toch voorspelt het zwakke einde van het jaar niet veel goeds voor de consumentenbestedingen, die de ruggengraat vormen voor de Amerikaanse economie. Zwakkere bestedingen kunnen de economische groei in het laatste kwartaal van 2021 drukken en het momentum naar het eerste kwartaal van 2022 toe vertragen.

Sentiment

Hiernaast blijkt uit voorlopige gegevens van de Universiteit van Michigan dat het consumentenvertrouwen in januari is gedaald tot 68,8 wat het op één na laagste niveau in 10 jaar is.

Huishoudens met een lager inkomen waren negatiever over de inflatie en de economische vooruitzichten dan huishoudens met een hoger inkomen. Een derde van de respondenten verklaarden dat zij financieel slechter af zijn dan een jaar eerder. Huishoudens met een laag inkomen meldden ook vaker een verslechtering van hun financiële situatie.

Bijna de helft van de ondervraagde consumenten verwacht dat de inflatie hun loonstijgingen zal overtreffen en tot reële inkomstendalingen zal leiden. Slechts 17% verwacht dit jaar een reële inkomensstijging.

Daar komt nog bij dat het vertrouwen in het economisch beleid van de overheid het laagste niveau sinds 2014 heeft bereikt.

Bron: CNN
Foto: iStock

Reacties