Het beursjaar 2022 is tot nu toe niet bepaald positief. De S&P 500, Dow Jones Industrial Average en Nasdaq Composite noteren namelijk alle drie lager dan begin dit jaar. Afgelopen vrijdag was ook niet bepaald gunstig voor de beurzen, toen trokken bankaandelen de hoofdindexen naar beneden omwille van teleurstellende winstrapporten.

Aandelenmarkten doen het voorlopig niet zo goed dit jaar. De grote Amerikaanse beursindexen, zoals de S&P 500, Nasdaq Composite en de Dow Jones Industrial Average, zijn er nog geen meter op vooruit gegaan. In tegendeel zelfs, de S&P 500 staat 2,17 procent lager. De Nasdaq staat zelfs 4,8 procent lager en de Dow Jones 1,17 procent lager.

Afgelopen week was de tweede verliesweek op rij en daar waren de bankaandelen vrijdag medeplichtig aan. De teleurstellende winstrapporten van enkele zakenbanken duwen deze aandelen naar beneden waardoor het negatieve sentiment op de beurzen werd gevoed.

Moeizaam

JPMorgan Chase, de nummer 1 bank in Amerika qua activa, wist toch sterke resultaten te halen met een omzet- en winstgroei die de verwachtingen van analisten overtrof. Toch daalde het aandeel met 6 procent omdat de rest van de banksector minder dan verwacht presteerde.

Het aandeel van Citigroup ging met 1,3 procent naar beneden nadat was gebleken dat de bank meer omzet draaide dan men had voorspeld, maar de winst 26 procent lager uitdraaide dan verwacht. Ook het aandeel van Goldman Sachs ging vrijdag onderuit met 2,52 procent. Gerard Cassidy, analist bij RBC Capital Markets, merkt op dat de kosten bij banken toenemen.

The one thing that really jumps out is expense growth. You saw that in both Wells Fargo’s and JPMorgan’s numbers..

Het was een moeizame start van 2022 voor beleggers. Technologieaandelen daalden scherp in de eerste week van het jaar toen de Fed benadrukte dat de inflatie maar blijft stijgen en dat een strenger monetair beleid nodig is, inclusief meerdere ‘rate hikes’. Aan het begin van week twee leek het er op dat de rust was teruggekeerd, maar die rust duurde niet lang.

Bronnen: Jesse Pound & Pippa Stevens – CNBC

Foto: Libreshotlicense

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>