De schuldenlasten van de Amerikaanse consumenten groeien naar zorgwekkende niveaus. Uit data blijkt nu zelfs dat de totale schuldenpositie op dit moment hoger is dan de totale schuldenpositie die we zagen net voor het uitbreken van de financiële crisis. En dat kan toch wel gezien worden als een zorgwekkend teken.

Ben Mohr, analist en strateeg bij Marquette Associates, laat weten dat de totale Amerikaanse consumentenschuld tijdens het eerste kwartaal van 2019 is uitgekomen op een stand van $ 14 biljoen. En daarmee stijgt de totale schuldenpositie $ 1 biljoen uit boven het oude ‘record’ uit 2008. Destijds stond er voor ruim $ 13 biljoen open aan creditcardschulden, studieschulden, autoleningen en hypotheken.

Moeten we ons zorgen maken over de Amerikaanse schuldenpositie?

Mohr liet tegenover MarketWatch daarnaast weten dat er tijdens de afgelopen jaren sprake is geweest van een exponentiële groei op het gebied van studieschulden. De vraag is echter of we ons al zorgen moeten maken over de schuldenexplosie in de VS. Volgens Mohr is de huidige situatie nog niet te vergelijken met die uit het jaar 2008. Volgens hem zijn er op dit moment enkele verzachte factoren aanwezig.

Een van die verzachtende factoren is het Amerikaanse bruto binnenlands product. De meest recente macrocijfers maken duidelijk dat de economie op dit moment in veel betere staat is dan tijdens de financiële crisis het geval was. Zo groeide het Amerikaanse BBP tijdens het eerste kwartaal van 2019 nog met 3,1%. Daarnaast voegt Mohr er nog aan toe dat de meeste Amerikanen voorlopig nog netjes aan hun betalingsverplichtingen voldoen. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van MarketWatch, is zelfs te zien dat het aantal achterstallige betalingen zelfs in de buurt van historische dieptepunten ligt.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>