Olieprijzen zijn op donderdag omhoog gevlogen, nadat de Amerikaanse president Donald Trump op twitter zei dat Iran een “zeer grote fout heeft begaan”. Iran heeft namelijk een Amerikaanse drone uit de lucht geschoten.

Het is een tweede conflict tussen de twee landen in korte tijd. Onlangs beschuldigde de Verenigde Staten Iran er van dat het een olietanker van de Verenigde Staten heeft laten zinken. Iran ontkende dit.

West Texas Intermediate plus 6%

De Amerikaanse olie benchmark West Texas Intermediate steeg met 6,03 procent naar 57 dollar per vat.

De Europese benchmark Brent steeg met 4,5 procent naar 64,63 dollar per vat.

Meerdere ontwikkelingen positief voor de olieprijs

De olieprijs zit al langer in de lift. Zo zijn er naast de spanning tussen Iran en de Verenigde Staten meerdere factoren die positief zijn voor de olieprijs. Zo stelde Olivier Jakob, een analist bij Petromatrix. Hij zei:

Het is een combinatie van factoren. Je hebt ondersteunende data uit de aandelenmarkt, de Fed die wijst op een renteverlaging en de drone die uit de lucht is geschoten.

Naar alle waarschijnlijkheid zal de Amerikaanse centrale bank, de Fed, de rente binnenkort verlagen. Hierdoor zou de economie van de de Verenigde Staten gestimuleerd moeten worden, waardoor de vraag naar olie stijgt, in het grootste olie consumerende land.

Daarnaast zijn er nog enkele factoren die positief zijn voor de prijs van olie. De olievoorraden in de Verenigde Staten zijn op met een hoger dan verwacht niveau afgenomen. En er is een mogelijkheid dat de Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) het aanbod van olie zal verminderen.

Bron: CNBC

Foto: iStock