Al maandenlang verschijnen er vanuit de VS rooskleurige macrocijfers. Donald Trump heeft de economische mijlpalen zonder enige schaamte naar zich toe geschoven. Zo prees hij onlangs nog het hoge consumentenvertrouwen. Opvallend genoeg blijven de consumentenuitgaven vooralsnog achter. En dat is toch wel bijzonder te noemen.

Onlangs werd duidelijk dat het Amerikaanse consumentensentiment gestegen is naar het hoogste niveau over de afgelopen 15 jaar gemeten. En dit consumentensentiment impliceert dat consumenten met een ‘roze bril’ naar de toekomst kijken. Met andere woorden durven ze het dus sneller aan om dure uitgaven te verrichten. Opvallend genoeg blijven juist die uitgaven op dit moment nog uit.

Amerikaanse consumentenuitgaven laten iets bijzonders zien

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Wall Street Journal, is te zien dat de groei van de Amerikaanse consumentenuitgaven op dit moment achterblijft op de groei van het consumentensentiment. En een dergelijke situatie hebben we voor het laatst gezien in het jaar 2002/2003 toen de Amerikaanse economie herstelde van de internetzeepbel.

De huidige situatie is alleen totaal anders dan destijds het geval was. Op dit moment doen de macrocijfers ons immers geloven dat de Amerikaanse economie nog steeds op volle toeren draait. Aangezien het Amerikaanse bruto binnenlands product voor het overgrote deel afhankelijk is van de binnenlandse consumptie, is het voor hen te hopen dat de consumentenuitgaven snel terug in de lift geraken.