Tijdens de afgelopen week verschenen en meerdere tegenvallende macrocijfers vanuit de VS. Beleggers schrokken met name van de Amerikaanse detailhandelsverkopen. Die verkopen daalden in december onverwacht met 1,2%. En dat voorspelt weinig goeds voor de financiële markten.

Heel wat economen hebben tijdens de afgelopen dagen hun verwachtingen voor de groei van de Amerikaanse economie naar beneden toe bijgesteld. Zo verwacht zakenbank JP Morgan dat het Amerikaanse bruto binnenlands product tijdens het vierde kwartaal met slechts 2% is gegroeid (ten opzichte van het jaar daarvoor). Een aantal weken geleden rekende JP Morgan nog op een groei van 2,6%.

Moeten we vrezen voor een beursdaling?

Ook beleggers lijken zich zorgen te moeten gaan maken. De daling bij detailhandelsverkopen voorspelt namelijk weinig goeds. Het is de sterkste daling van de Amerikaanse winkelverkopen in negen jaar tijd. En met name het tijdstip is vreemd. Er werd namelijk eerst gerekend op sterke winkelverkopen tijdens de ‘feestmaand’.

Uit onderzoek van Uncle Rico blijkt dat dit tegenvallende macrocijfer weinig goeds voorspelt voor Wall Street. Zo is op de bovenstaande grafiek te zien dat dit sinds het jaar 1992 slechts drie keer eerder is voorgekomen. Dat was tijdens de jaren 2000, 2001 en 2008. In alle gevallen stond de S&P 500 index een jaar later lager. De gemiddelde daling daarbij bedraagt 11%.

Voor de goudprijs lijkt dit echter erg goed nieuws te zijn. Het gele edelmetaal noteerde, tijdens de vorige drie keer, gemiddeld drie jaar later 53% hoger.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)