De Amerikaanse economie vertoont steeds meer tekenen van een lagere economische groei en daar moeten veel beleggers nog even aan wennen. Het was immers met name de Amerikaanse economie die de afgelopen twee jaar de kar moest trekken. Toch lijkt de enorme groeispurt van de afgelopen jaren voorbij te zijn en ook de meest recente cijfers over de Amerikaanse dienstensector bevestigen deze gedachte.

De zogenoemde ‘ISM Non Manufacturing index’ wordt vaak gebruikt om de gezondheid binnen de Amerikaanse dienstensector te meten. Elke notering boven de 50 impliceert groei, terwijl een notering daaronder aangeeft dat er sprake is van een krimp. Over juli 2017 kwam deze indicator uit op een stand van 53,9 en ondanks het feit dat dit groei impliceert, is dit toch beduidend minder goed dan er vooraf verwacht werd.

Groei binnen de Amerikaanse dienstensector zwakt af

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bespoke Investment Group, is de beweging bij de ISM Non Manufacturing index in beeld gebracht. Volgens de mannen van Bespoke hadden de economen gerekend op een notering van 56,9. Het daadwerkelijke macrocijfer was dus ver onder de verwachtingen. Volgens Bespoke is de daling van de afgelopen maand de grootste maanddaling sinds november 2008.

Niet bepaald een rooskleurig beeld dus.