Op het gebied van timing is voorspellen moeilijk. Maar op het gebied van fundamenten kan je soms gewoon bepaalde signalen niet negeren. En momenteel is er een signaal dat overduidelijk zegt dat dit hét moment is om zilver te kopen.

Keith Neumeyer weet het een en ander over de grondstoffenmarkt. Eerst bouwde hij een miljardenbedrijf in de kopersector en nu staat hij aan het roer van een miljardenbedrijf in de zilversector, Majestic Silver. Volgens Neumeyer is dit een uniek moment om zilver te kopen.

Maar zilver is niet alleen een ‘screaming buy’ omdat Neumeyer dat zegt, maar ook omdat de geschiedenis het zegt.

De goud-zilver ratio staat namelijk op een punt dat in het verleden altijd een koopsignaal gaf voor zilver. De goud-zilver ratio staat momenteel ergens tussen 75 en 80. Dat is 50% hoger dan het gemiddelde van de laatst 70 jaar.

Enkele weken geleden stond de ratio zelfs weer boven 80. Het niveau van 80 was in het verleden steeds een goede indicator voor een rally van de zilverprijs.

In 1990 steeg de zilverprijs 47% nadat de goud-zilver ratio boven 80 kwam.

In 2003 was dit opnieuw het geval en steeg de zilverprijs 224%. In 2008 begon de zilverprijs zelfs aan een 3 jaar durende stijging van uiteindelijk 371% nadat de goud-zilver ratio 80 aantikte. Ook in 2016 steeg de zilverprijs sneller dan de goudprijs.

Keith Neumeyer is ervan overtuigd dat de huidige goud-zilver ratio veel te hoog is. Hij ziet eerder een ratio van … 9. En dat getal is niet zomaar uit zijn mouw getrokken.

Er zitten maar 17 ounces zilver in de grond per ounce goud. Maar de helft van de zilvervoorraad in de grond kan niet gemijnd worden. Op basis van de natuurwetten is een verhouding van 9 in de goud-zilver ratio dus veel logischer.

Er zijn maar 2 manieren waarop de goud-zilver ratio terug kan dalen: de goudprijs daalt of de zilverprijs stijgt. Neumeyer zet in op het laatste. En ook daar heeft hij goede redenen voor:

  • Er is een tekort op de zilvermarkt, al 4 jaar is er meer vraag dan aanbod
  • Productie daalt
  • Industriële vraag stijgt

Dit zou dus wel eens een ideaal moment zijn om zilver (en zilvermijnaandelen) te kopen.

De analisten van het Goud & Zilver Rapport volgen de mening van Neumeyer. In juli hebben ze nog een ‘Zilver Special’ gelanceerd met een update van de zilvermarkt en de zilvermijnaandelen die het sterkste kunnen stijgen bij de volgende rally van het witte goud.

Bron: C.R.