De oorlog in Oekraïne houdt de wereld(economie) in de ban. De Amerikaanse dollar is de ruggengraat van de wereldeconomie en wordt beschouwd als de veiligste valuta om aan te houden. In tijden van onzekerheid slaan beleggers dus graag een voorraad in.

De dollar steeg afgelopen week naar het hoogste niveau sinds de lente van 2020. Een belangrijke reden voor de scherpe stijging is dat beleggers besloten dat ze geen euro’s meer wilden aanhouden gezien de nabijheid van het conflict in Europa. Ze dumpten daarom de gemeenschappelijk munt van het blok en kochten in plaats daarvan dollars.

Bovendien kreeg de dollar een boost nadat Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, verklaarde dat de centrale bank later deze maand de rente wil gaan verhogen. Hogere rentetarieven moeten helpen om kapitaal uit het buitenland te trekken en de inflatie in te dammen.

Francesco Pesole van ING stelt:

De markten en centrale banken willen de dollar aanhouden omdat deze zeer liquide is en wordt gesteund door een solide economie.

Emerging markets

Een sterkere dollar kan de winst schaden van bedrijven die een deel van hun omzet in het buitenland genereren. Wat echter een grotere zorg is, is hoe de stijging van de dollar de opkomende markten zal beïnvloeden die hun schulden vaak in dollars moeten aflossen.

Er is al enige bezorgdheid geuit over de vraag of de economische implosie van Rusland er ook toe zal leiden dat beleggers opkomende markten zoals Brazilië, Turkije of Mexico links laten liggen. De stijging van de dollar kan de druk nog opvoeren.

Bron: CNN
Foto: iStock