Hoewel bitcoin en andere cryptocurrencies het gesprek van de dag zijn, regeert de Amerikaanse dollar nog steeds als ’s werelds reservevaluta. De laatste tijd heeft deze echter aan waarde moeten inleveren en analisten denken dat deze trend nog zal aanhouden.
De US Dollar Index, die de Amerikaanse dollar meet ten opzichte van de euro, yen en verschillende andere belangrijke valuta, is in de afgelopen drie maanden met ongeveer 2,5% gedaald. Voor het hele jaar 2021 noteert deze op een verlies van meer dan 7%.
De vrees voor een stijgende inflatie neemt een hap uit de dollar, evenals de verwachting dat de Federal Reserve de rente nog niet meteen zal verhogen ondanks de zorgen over de inflatie. Zowel de inflatie als de historisch lage rentetarieven verlagen na verloop van tijd de waarde van een valuta.
De daling van de dollar is ook één van de redenen waarom de prijzen van olie, voedsel en andere grondstoffen en consumptiegoederen de laatste tijd sterk gestegen zijn.
Dalende trend zal aanhouden
Amerikaanse bedrijven die een groot deel van hun omzet uit Europa of Azië halen, zouden wel kunnen profiteren van een zwakke dollar. Dat komt omdat hun producten zo betaalbaarder worden voor buitenlandse kopers en de waarde van de omzet uit internationale transacties stijgt wanneer deze wordt omgerekend naar Amerikaanse dollars.
Strategen van het BlackRock Investment Institute zeiden maandag in een rapport dat de verwachting van een zwakke dollar een reden is om bullish te zijn op aandelen uit opkomende markten.
Verschillende andere analisten denken dat de trend van een zwakke dollar nog zal aanhouden, vooral omdat de Federal Reserve weinig bereidheid heeft getoond om de rente op korte termijn te verhogen.
Tom Essaye, oprichter van Report Research, stelt:
Zolang de Fed als meest “dovish” centrale bank wordt beschouwd, zal de dollar het moeilijk hebben om te stijgen.
Bron: CNN
Foto: iStock