Sinds het jaar 2009 is er al sprake van een stijgende trend op de aandelenmarkten. Uiteraard werden de beurzen tijdens het jaar 2020 geconfronteerd met een historische prijsval, maar binnen enkele maanden werd deze beursdaling alweer teniet gedaan. Deze snelle herstelbeweging geeft echter geen enkele garantie voor de komende maanden. Beleggers lijken namelijk geen oog te hebben voor het grootste gevaar dat op dit moment aanwezig is.

Steeds meer mensen weten hun weg naar de aandelenmarkten te vinden. We mogen gerust stellen dat de beursvloer op dit moment als een magneet werkt. Als gevolg van de lage spaarrente, en in sommige gevallen zelfs een negatieve rente, vluchten mensen massaal naar de financiële markten. Het is nog maar de vraag of deze onervaren beleggers doorhebben dat er geen garanties bestaan op de aandelenmarkten.

Het jaar 2000 herhaalt zich

Met name voor de onervaren beleggers is het goed om te weten dat er op dit moment sprake is van een historische overwaardering op de aandelenmarkten. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van GMO, te zien dat de S&P 500 index tijdens de afgelopen jaren 70% harder is gestegen dan de gemiddelde winstverwachting per aandeel.

Een dergelijke ‘gap’ hebben we voor het laatst tijdens het jaar 2000 gezien. Ook destijds liepen beleggers vooruit op het werkelijke onderliggende winstplaatje. Destijds had dat grote gevolgen, want in het jaar 2000 wisten de beurzen een top te bereiken en de meeste indices zijn tijdens de jaren daarna geconfronteerd met een beursdaling oplopend tot 50%. Voorzichtigheid lijkt dus juist nu geboden te zijn.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)